Warzywa zapomniane - Tartare - Smakuj każdym zmysłem
-->

Warzywa zapomniane, często określane mianem „retro” przez kucharzy i pasjonatów gotowania w dzisiejszych czasach otrzymują drugie życie. Do ich grupy możemy zaliczyć intrygująco brzmiące warzywa, takie jak: wężymord, kard, czyściec bulwiasty, pasternak, topinambur, czarna rzepa, kalarepa, jarmuż, fenkuł włoski. Brzmi archaicznie, prawda?

Kiedyś popularne i powszechnie uprawiane, teraz na nowo odkrywane, przez tych, którzy szukają unikalnych połączeń smakowych a przy okazji lubią też czerpać z tego, co sezonowe.

Dla amatorów kuchni sezonowej są pretekstem do wprowadzania ich w codzienne menu. Pasjonaci gotowania eksperymentują z nimi tworząc nowe połączenia smakowe. Profesjonaliści kuchni i blogerzy badają je wnikliwie, szukają nowych zastosowań i przekonują nas do sięgania po nie, niezależnie od pory roku. Tworzą dla nas nowe przepisy i podpowiadają zastosowania.  Warzywa te wykorzystywane są zarówno w daniach głównych, przekąskach, jak i przystawkach, a nawet deserach. Puree, sałatki, chipsy czy musy to propozycje, po które warto sięgnąć i samemu przetestować walory smakowe retro warzyw. A może też zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół! 

Kiedy szukać w sklepach warzyw zapomnianych? Topinambur, jarmuż, pasternak, kard, wężymord i czarna rzepa to warzywa dostępne od późnego lata do wiosny. Bulwy czyśćca kupimy od jesieni do wiosny, natomiast późną wiosną można już zbierać i gotować młode pędy tej rośliny. Sezon na kalarepę i fenkuł włoski to wiosna i lato.

Komponując dania często kierujemy się ogólnie przyjętymi, dość sztywnymi regułami i zasadami, takimi jak:

– warzywa wiosenne nie lubią być poddawane obróbce cieplnej (tracą chrupkość i soczystość), a jesienne, z racji swojej twardości, wymagają obróbki,
– warzywa wiosenne lubią lekkie dresingi a jesienne wyraziste sosy…

Ale nie w przypadku warzyw zapomnianych! Te wymykają się wszelkim regułom – przekonajcie się sami!

Nasze sprawdzone zestawy to:

– sałatka z jarmużu z jabłkiem, żurawiną, orzeszkami pinii,
– wytrawne naleśniki z nadzieniem z puszystego serka Tartare i obgotowanego, podsmażonego jarmużu, 
– kalarepa w plasterkach na wiosennych kanapkach z puszystym serkiem Tartare,
– chipsy z topinambura, jako przekąska z salsą z pomidorów lub puszystym serkiem Tartare.

Wybieraj swoje ulubione warzywa i łam reguły;)