Chlebek bananowy z Orzechową Aleją – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Chlebek bananowy z Orzechową Aleją - Bonne Maman

1 h 15 min

Łatwy

Na formę o wymiarach ok 23x12 1:

  • 1 opakowanie serka Tartare Orzechowa Aleja,
  • 3 duże bardzo dojrzałe banany,
  • 60 g orzechów, posiekanych,
  • 20 g gorzkiej czekolady, posiekanej,
  • 1 jajko,
  • 160 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 75 g cukru trzcinowego,
  • 75 g roztopionego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Foremkę posmaruj masłem. 20 g orzechów rozgnieć w moździerzu i wyłóż nimi posmarowany masłem spód i boki foremki .
  3. Obrane banany włóż do miski i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem . Dodaj jajko, masło i cukier, następnie wymieszaj. Mąkę połącz z sodą i dodaj do masy bananowej. Wymieszaj dokładnie mikserem na niskich obrotach lub ręcznie, tylko do połączenia składników, następnie wsyp i wmieszaj pozostałe orzechy i czekoladę.
  4. Przelej ciasto do formy i piecz przez godzinę. Po ostygnięciu wyjmij ciasto z foremki. Kawałki chlebka bananowego podawaj
    posmarowane serkiem Tartare Orzechowa Aleja i udekorowane prażonymi orzechami
    laskowymi.