1 godzina
Łatwy
Dla 4 osób:
- 3 średnie marchewki, ok. 450 g,
- 180 ml oleju,
- 260 g cukru kokosowego,
- 4 jajka,
- 3 opakowania serka Tartare Orzechowa Aleja,
- 100 g mąki pszennej (typ 650),
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- skórka otarta z pomarańczy.
- 100 g miękkiego masła,
Sposób przygotowania:
- Marchew zetrzyj na tarce o niedużych oczkach (małe wiórki), odciśnij sok i wymieszaj (łyżką) z pozostałymi składnikami – skórką pomarańczową, 200 g cukru, jajkami, 40 g serka Orzechowa Aleja, olejem, mąką, sodą, proszkiem i cynamonem.
- Przełóż do formy (13×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni), piecz przez ok. 40 minut. Wystudź. Przetnij na pół.
- Miękkie masło wymieszaj z 320 g serka i 60 g cukru kokosowego. Połową kremu posmaruj dolny blat ciasta, przykryj drugim blatem. Wyłóż resztę kremu na wierzch, udekoruj pestkami granatu. Przechowuj w lodówce. Ciasto możesz zamrozić.