Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym - Bonne Maman

1 godzina

Łatwy

Dla 4 osób:

  • 3 średnie marchewki, ok. 450 g,
  • 180 ml oleju,
  • 260 g cukru kokosowego,
  • 4 jajka,
  • 3 opakowania serka Tartare Orzechowa Aleja,
  • 100 g mąki pszennej (typ 650),
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • skórka otarta z pomarańczy.
  • 100 g miękkiego masła,

Sposób przygotowania:

  1. Marchew zetrzyj na tarce o niedużych oczkach (małe wiórki), odciśnij sok i wymieszaj (łyżką) z pozostałymi składnikami – skórką pomarańczową, 200 g cukru, jajkami, 40 g serka Orzechowa Aleja, olejem, mąką, sodą, proszkiem i cynamonem.
  2. Przełóż do formy (13×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni), piecz przez ok. 40 minut. Wystudź. Przetnij na pół.
  3. Miękkie masło wymieszaj z 320 g serka i 60 g cukru kokosowego. Połową kremu posmaruj dolny blat ciasta, przykryj drugim blatem. Wyłóż resztę kremu na wierzch, udekoruj pestkami granatu. Przechowuj w lodówce. Ciasto możesz zamrozić.