Kanapka ze Śmietankowej Łąki – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Kanapka ze Śmietankowej Łąki - Bonne Maman

1 godzina i 10 minut

Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • serek Tartare Śmietankowa Łąka - 3 łyżki,
  • grahamka,
  • połowa piersi z kurczaka,
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka,
  • oliwa - 1 łyżeczka,
  • świeży imbir - pół łyżeczki startego imbiru,
  • suszone pomidory - 3 szt.,
  • listki rukoli,
  • czerwona cebula - 4 krążki,
  • rozmaryn - kilka listków,
  • płatki prażonych migdałów,
  • kiełki brokuła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj imbirem. Marynuj przez min. 1 godzinę, w chłodnym miejscu, w oliwie i soku z cytryny.
  2. Grilluj pierś z kurczaka na patelni do grillowania, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony (można po 1 minucie przesunąć mięso o ok. 45°, co umożliwi uzyskanie wzorku w kratkę).
  3. Gotowe mięso przykryj talerzem lub owiń w folię aluminiową i odstawiam.
  4. Połówki bułki posmaruj masłem.
  5. Na dolnej połowie ułóż rukolę, pomidory i kurczaka.
  6. Na kurczaku rozsmaruj serek.
  7. Na serku ułóż listki rozmarynu i cebulę.
  8. Posyp kanapkę migdałami i przykryj kiełkami.
  9. Całość przykryj górną warstwą bułki.