1 godzina i 10 minut
Łatwy
Składniki na jedną porcję:
- serek Tartare Śmietankowa Łąka - 3 łyżki,
- grahamka,
- połowa piersi z kurczaka,
- sok z cytryny - 1 łyżeczka,
- oliwa - 1 łyżeczka,
- świeży imbir - pół łyżeczki startego imbiru,
- suszone pomidory - 3 szt.,
- listki rukoli,
- czerwona cebula - 4 krążki,
- rozmaryn - kilka listków,
- płatki prażonych migdałów,
- kiełki brokuła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierś dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj imbirem. Marynuj przez min. 1 godzinę, w chłodnym miejscu, w oliwie i soku z cytryny.
- Grilluj pierś z kurczaka na patelni do grillowania, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony (można po 1 minucie przesunąć mięso o ok. 45°, co umożliwi uzyskanie wzorku w kratkę).
- Gotowe mięso przykryj talerzem lub owiń w folię aluminiową i odstawiam.
- Połówki bułki posmaruj masłem.
- Na dolnej połowie ułóż rukolę, pomidory i kurczaka.
- Na kurczaku rozsmaruj serek.
- Na serku ułóż listki rozmarynu i cebulę.
- Posyp kanapkę migdałami i przykryj kiełkami.
- Całość przykryj górną warstwą bułki.