Pancakes z jajkiem i Łososiową Zatoką - Tartare - Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Pancakes z jajkiem i Łososiową Zatoką - Bonne Maman

30 minut

Łatwy

Składniki na pancakes dla 4 osób:

  • Serek TARTARE Łososiowa Zatoka - 1 opakowanie,
  • mąka pszenna - 250 g,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • sól - 1 łyżeczka,
  • masło - 50 g,
  • jajka - 3 szt.,
  • jogurt grecki - 250 g,
  • mleko - 100 ml,
  • świeży koperek,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy. Odmierzany 250g mąki i przesiewamy do miski. Żółtko oddzielamy od białka i przekładamy do dwóch oddzielnych misek. Biało ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  2. Do żółtka dodajemy jogurt i mleko. Całość miksujemy. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Wlewamy roztopione masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  3. Na końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gładkiego, w miarę gęste, lekko spływać z łyżki. W razie potrzeby dolewamy mleka.
  4. Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej odrobiną oleju. W między czasie możemy przygotować jajka sadzone.
  5. Każdy placuszek smarujemy serkiem Tartare Łososiowa Zatoka i układamy jeden na drugim. Na wierzchu kładziemy jajko sadzone i dekorujemy koperkiem.