Pancakes z jajkiem sadzonym

30 min
Łatwy

Łososiowa Zatoka

Czujesz? Tak intensywny zapach i głęboki smak uzyskaliśmy, dodając do kremowego serka Tartare Łososiowa Zatoka duże kawałki tej królewskiej ryby. Rozpłyniesz się z każdym kęsem.

Składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka
  • Serek TARTARE Łososiowa Zatoka - 1 opakowanie
  • masło - 50 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • jogurt grecki - 250 gramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • świeży koperek
  • pieprz

Sposób przygotowania

  • 1 Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy. Odmierzany 250g mąki i przesiewamy do miski. Żółtko oddzielamy od białka i przekładamy do dwóch oddzielnych misek. Biało ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • 2 Do żółtka dodajemy jogurt i mleko. Całość miksujemy. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Wlewamy roztopione masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
  • 3 Na końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gładkiego, w miarę gęste, lekko spływać z łyżki. W razie potrzeby dolewamy mleka.
  • 4 Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej odrobiną oleju. W między czasie możemy przygotować jajka sadzone.
  • 5 Każdy placuszek smarujemy serkiem Tartare Łososiowa Zatoka i układamy jeden na drugim. Na wierzchu kładziemy jajko sadzone i dekorujemy koperkiem.

Wypróbuj więcej przepisów

Więcej przepisów