70 minut
Średni
Składniki na jedną porcję:
- Serek Tartare Borowikowy Las - 150 g,
- duża polędwica wieprzowa,
- szczypta soli i pieprzu,
- musztarda - 1 łyżka,
- szynka parmeńska lub boczek - 6 plastrów,
- pieczarki - 200 g,
- szalotka,
- ciasto francuskie - 250 g,
- żółtko,
- masło - 1 łyżka,
- olej - 1 łyżka.
Sposób przygotowania:
- Polędwicę umyć i osuszyć, oczyścić, posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem, a następnie obsmażyć z każdej strony na łyżce oleju przez 2 -3 minuty. Odłożyć na talerz i przygotować farsz.
- Posiekać pieczarki, szalotkę i podsmażyć na 1 łyżce masła przez 3 minuty, zdjąć z ognia i dodać serek Tartare Borowikowy Las. Wszystko dobrze wymieszać.
- Na folię spożywczą wyłożyć plastry szynki lub boczku, na to wyłożyć polędwiczkę i posmarować musztardą. Na polędwiczkę od góry nałożyć farsz i zawinąć szynką. Całość zawinąć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, dwie.
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blacie wyłożyć ciasto francuskie, a na cieście rozwinąć z folii i położyć na środku polędwiczkę farszem do dołu. Dobrze zlepić i wstawić do piekarnika złączeniami do dołu, posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec do zarumienienia około 30 minut.
- Jeśli wykorzystacie polędwice wołową wydłużycie czas pieczenia o 10 minut. Na górze ciasta można wykonać wzór nacinając delikatnie nożem.