Polędwica w Borowikowym Lesie – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Polędwica w Borowikowym Lesie - Bonne Maman

70 minut

Średni

Składniki na jedną porcję:

  • Serek Tartare Borowikowy Las - 150 g,
  • duża polędwica wieprzowa,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • musztarda - 1 łyżka,
  • szynka parmeńska lub boczek - 6 plastrów,
  • pieczarki - 200 g,
  • szalotka,
  • ciasto francuskie - 250 g,
  • żółtko,
  • masło - 1 łyżka,
  • olej - 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę umyć i osuszyć, oczyścić, posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem, a następnie obsmażyć z każdej strony na łyżce oleju przez 2 -3 minuty. Odłożyć na talerz i przygotować farsz.
  2. Posiekać pieczarki, szalotkę i podsmażyć na 1 łyżce masła przez 3 minuty, zdjąć z ognia i dodać serek Tartare Borowikowy Las. Wszystko dobrze wymieszać.
  3. Na folię spożywczą wyłożyć plastry szynki lub boczku, na to wyłożyć polędwiczkę i posmarować musztardą. Na polędwiczkę od góry nałożyć farsz i zawinąć szynką. Całość zawinąć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, dwie.
  4. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blacie wyłożyć ciasto francuskie, a na cieście rozwinąć z folii i położyć na środku polędwiczkę farszem do dołu. Dobrze zlepić i wstawić do piekarnika złączeniami do dołu, posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec do zarumienienia około 30 minut.
  5. Jeśli wykorzystacie polędwice wołową wydłużycie czas pieczenia o 10 minut. Na górze ciasta można wykonać wzór nacinając delikatnie nożem.