Polędwica w cieście francuskim

70 min
Średni

Borowikowy Las

Przenieś intensywny zapach polskich borowików do swojej kuchni z serkiem Tartare Borowikowy Las. Głęboki smak i delikatna, kremowa konsystencja to źródło kanapkowych inspiracji!

Składniki:

  • duża polędwica wieprzowa
  • szczypta soli i pieprzu
  • musztardy - 1 łyżka
  • szynki parmeńskiej lub boczku - 6 plastrów
  • pieczarek - 200 gramów
  • szalotka
  • Serek Tartare Borowikowy Las - 150 gramów
  • ciasta francuskiego - 250 gramów
  • żółtko
  • masła - 1 łyżka
  • oleju - 1 łyżka

Sposób przygotowania

  • 1 Polędwicę umyć i osuszyć, oczyścić, posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem, a następnie obsmażyć z każdej strony na łyżce oleju przez 2 -3 minuty. Odłożyć na talerz i przygotować farsz.
  • 2 Posiekać pieczarki, szalotkę i podsmażyć na 1 łyżce masła przez 3 minuty, zdjąć z ognia i dodać serek Tartare Borowikowy Las. Wszystko dobrze wymieszać.
  • 3 Na folię spożywczą wyłożyć plastry szynki lub boczku, na to wyłożyć polędwiczkę i posmarować musztardą. Na polędwiczkę od góry nałożyć farsz i zawinąć szynką. Całość zawinąć folią i wstawić do lodówki na około godzinę, dwie.
  • 4 Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blacie wyłożyć ciasto francuskie, a na cieście rozwinąć z folii i położyć na środku polędwiczkę farszem do dołu. Dobrze zlepić i wstawić do piekarnika złączeniami do dołu, posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec do zarumienienia około 30 minut.
  • 5 Jeśli wykorzystacie polędwice wołową wydłużycie czas pieczenia o 10 minut. Na górze ciasta można wykonać wzór nacinając delikatnie nożem.

Wypróbuj więcej przepisów

Więcej przepisów