Śmietankowa Łąka z dynią – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Śmietankowa Łąka z dynią - Bonne Maman

35 minut

Łatwy

Składniki na jedną porcję:

  • serek Tartare Śmietankowa Łąka - 1 opakowanie,
  • mała dynia - grillowana (1/2 szklanki miąższu wystarczy na jedną kanapkę),
  • chleb - 4 kromki,
  • masło - 4 łyżki,
  • brązowy cukier - 1 łyżka,
  • sól morska - 1 łyżeczka,
  • przyprawa papryka chili - 1 łyżeczka,
  • papryka słodka - jedna łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój dynię na pół, usuń ze środka pestki i skrop połówki delikatnie oliwą.
  2. Grilluj połówki dyni przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Następnie przewróć dynię na drugą stronę i opiekaj przez kolejne 30 minut.
  3. Wyciągnij grillowaną dynię z piekarnika i oddziel miąższ od skórki za pomocą łyżki.
  4. Wymieszaj miąższ z serkiem Tartare Śmietankowa Łąka.
  5. Posmaruj 2 kromki chleba wiejskiego masłem, a pozostałe dwie przygotowaną mieszanką serka i dyniowego miąższu.
  6. Posyp dynię mieszanką przypraw – chilli, papryką i solą.
  7. Połącz kromki w kanapki i połóż na rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Przypiekaj kanapki z obu stron do momentu, aż zrobią się rumiane.