Tarta lorraine

Średni

Borowikowy Las

Przenieś intensywny zapach polskich borowików do swojej kuchni z serkiem Tartare Borowikowy Las. Głęboki smak i delikatna, kremowa konsystencja to źródło kanapkowych inspiracji!

Składniki:

  • mąki pszennej - 300 gramów
  • zimnego masła - 150 gramów
  • jajko + 1 żółtko (na spód tarty)
  • jajek (do nadzienia)
  • Serek Tartare Borowikowy Las - 2 opakowania
  • śmietany 36% - 200 mililitrów
  • soli - 2 łyżeczki
  • cukru - 7 gramów
  • pieprzu - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

  • 1 Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mąkę wsyp do miski. Masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do mąki razem z solą i cukrem.
  • 2 Rozcieraj składniki w palcach do uzyskania grubej kruszonki. Następnie dodaj jajko i żółtko, wymieszaj, przełóż na stolnicę i szybko zagnieć ciasto, tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę, włóż do szczelnego pojemnika i odstaw do lodówki na min. 30 minut.
  • 3 W międzyczasie przygotuj nadzienie. Tartare i śmietanę przełóż do miski i delikatnie połącz składniki trzepaczką. Następnie dodaj jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolita masę.
  • 4 Schłodzone ciasto podziel na pół i rozwałkuj na okrągłe placki. Przełóż każdy z nich do formy i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  • 5 Przykryj ciasto srebrną folią do pieczenia i obciąż z wierzchu, np. suchą fasolą. Piecz ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika, zdejmij obciążenie i folię i dopiekaj ciasto jeszcze 7-10 minut.
  • 6 Kiedy spody będą lekko rumiane wlej na nie nadzienie i piecz ok. 30 minut, aż wierzch będzie delikatnie złoty. Tartę podawaj przestudzoną lub na zimno, udekorowaną Tartare Borowikowy Las oraz posiekanym szczypiorkiem.

Wypróbuj więcej przepisów

Więcej przepisów