Tarta na cieście francuskim z serkiem Łososiowa Zatoka - Tartare - Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Tarta na cieście francuskim z serkiem Łososiowa Zatoka - Bonne Maman

30 minut

Łatwy

Dla 2 osób:

  • 1 opakowanie serka Łososiowa Zatoka Tartare,
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 mała cukinia,
  • 200 g świeżych liści szpinaku,
  • Garść listków bazylii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ¼ szklanki oliwy,
  • 70 g orzechów nerkowca,
  • Sól, pieprz, sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię pokrój w cienkie, podłużne plasterki, dopraw solą i pieprzem.
  2. Połowę liści szpinaku, bazylię, czosnek, orzechy, oliwę zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Rozgrzej patelnię, wysyp na nią pozostałą połowę szpinaku, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Blanszuj 2-3 minuty.
  4. Ciasto francuskie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi zwiń według uznania. Spód posmaruj obficie serkiem Łososiowa Zatoka. Ułóż szpinak i cukinię. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, piecz około 15 –20 minut, na złoty kolor.
  5. Wyjmij tartę, łyżką nałóż na wierzch serek Tartare Łososiowa Zatoka i polej tartę zielonym pesto. Świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także na zimno.