30 minut
Średni
Składniki na jedną porcję:
- serek Tartare Orzechowa Aleja - 1 opakowanie,
- obrana marchewka - ok. 450 g,
- ugotowany biały, krótkoziarnisty ryż - 5 łyżek,
- gorący bulion warzywny lub drobiowy - 1,5 l,
- nieduża cebula,
- masło -2 łyżki,
- oliwa - 1 łyżka,
- sól i biały pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewki pokrój w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę.
- W głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj warzywa i smaż na niewielkim ogniu, do zeszklenia cebuli. Wlej dwie szklanki gorącego bulionu, przykryj i delikatnie duś, do miękkości marchewki. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj ryż.
- Gotuj razem kilka minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem, dolewający tyle bulionu, by uzyskać ulubioną konsystencję.
- Serwuj zupę gorącą, udekorowaną porcją serka Tartare Orzechowa Aleja oraz koperkiem.