Tarta lorraine z Borowikowego Lasu – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Tarta lorraine z Borowikowego Lasu - Bonne Maman

100 minut

Średni

Składniki na dwie tarty:

  • Serek Tartare Borowikowy Las - 2 opakowania,
  • mąka pszenna - 300 g,
  • zimne masło - 150 g,
  • jajko + 1 żółtko (na spód tarty),
  • 6 jajek (do nadzienia),
  • śmietana 36% - 200 ml,
  • sól - 2 łyżeczki,
  • cukier - 7 g,
  • pieprz - 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mąkę wsyp do miski. Masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do mąki razem z solą i cukrem.
  2. Rozcieraj składniki w palcach do uzyskania grubej kruszonki. Następnie dodaj jajko i żółtko, wymieszaj, przełóż na stolnicę i szybko zagnieć ciasto, tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę, włóż do szczelnego pojemnika i odstaw do lodówki na min. 30 minut.
  3. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Tartare i śmietanę przełóż do miski i delikatnie połącz składniki trzepaczką. Następnie dodaj jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolita masę.
  4. Schłodzone ciasto podziel na pół i rozwałkuj na okrągłe placki. Przełóż każdy z nich do formy i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  5. Przykryj ciasto srebrną folią do pieczenia i obciąż z wierzchu, np. suchą fasolą. Piecz ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika, zdejmij obciążenie i folię i dopiekaj ciasto jeszcze 7-10 minut.
  6. Kiedy spody będą lekko rumiane wlej na nie nadzienie i piecz ok. 30 minut, aż wierzch będzie delikatnie złoty. Tartę podawaj przestudzoną lub na zimno, udekorowaną Tartare Borowikowy Las oraz posiekanym szczypiorkiem.