100 minut
Średni
Składniki na dwie tarty:
- Serek Tartare Borowikowy Las - 2 opakowania,
- mąka pszenna - 300 g,
- zimne masło - 150 g,
- jajko + 1 żółtko (na spód tarty),
- 6 jajek (do nadzienia),
- śmietana 36% - 200 ml,
- sól - 2 łyżeczki,
- cukier - 7 g,
- pieprz - 1 łyżeczka.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Mąkę wsyp do miski. Masło pokrój w drobną kostkę i dodaj do mąki razem z solą i cukrem.
- Rozcieraj składniki w palcach do uzyskania grubej kruszonki. Następnie dodaj jajko i żółtko, wymieszaj, przełóż na stolnicę i szybko zagnieć ciasto, tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę, włóż do szczelnego pojemnika i odstaw do lodówki na min. 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Tartare i śmietanę przełóż do miski i delikatnie połącz składniki trzepaczką. Następnie dodaj jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolita masę.
- Schłodzone ciasto podziel na pół i rozwałkuj na okrągłe placki. Przełóż każdy z nich do formy i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
- Przykryj ciasto srebrną folią do pieczenia i obciąż z wierzchu, np. suchą fasolą. Piecz ok. 10 minut. Wyjmij z piekarnika, zdejmij obciążenie i folię i dopiekaj ciasto jeszcze 7-10 minut.
- Kiedy spody będą lekko rumiane wlej na nie nadzienie i piecz ok. 30 minut, aż wierzch będzie delikatnie złoty. Tartę podawaj przestudzoną lub na zimno, udekorowaną Tartare Borowikowy Las oraz posiekanym szczypiorkiem.