Sushi w Łososiowej Zatoce – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Sushi w Łososiowej Zatoce - Bonne Maman

30 min

Średni

Dla 4 osób:

  • 2 opakowania serka Tartare Łososiowa Zatoka,
  • 3 dojrzałe awokado, obrane i pokroj one w pasterki ok. 450,
  • ok. 450 g ryżu do sushi,
  • ok. 50 ml sosu do ryżu,
  • 4 arkusze nori,
  • marynowany imbir,
  • pasta wasabi,
  • sos sojowy.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź i dodaj do niego sos do ryżu.
  2. Matę do sushi oklej folią spożywczą. Na folii ułóż pojedynczy arkusz nori, błyszczącą stroną do spodu, a następnie zwilżonymi dłońmi rozprowadź na wierzchu równomiernie cienką warstwę ryżu pozostawiając ok. 3 cm pustego nori na jego górnym brzegu. Ok 10 cm od dolnej krawędzi nori ułóż na ryżu grubą warstwę serka Łososiowa Zatoka oraz gęsto nachodzące na siebie plasterki awokado.
  3. Zwijaj sushi powoli, dociskając je równomiernie.
  4. Gotowe rolki pokrój używając ostrego noża. Po odkrojeniu każdego kawałka wytrzyj nóż i delikatnie zwilż go wodą. Podawaj sushi z klasycznymi dodatkami sosem sojowym, pastą wasabi i różowym marynowanym imbirem.