30 min
Średni
Dla 4 osób:
- 2 opakowania serka Tartare Łososiowa Zatoka,
- 3 dojrzałe awokado, obrane i pokroj one w pasterki ok. 450,
- ok. 450 g ryżu do sushi,
- ok. 50 ml sosu do ryżu,
- 4 arkusze nori,
- marynowany imbir,
- pasta wasabi,
- sos sojowy.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudź i dodaj do niego sos do ryżu.
- Matę do sushi oklej folią spożywczą. Na folii ułóż pojedynczy arkusz nori, błyszczącą stroną do spodu, a następnie zwilżonymi dłońmi rozprowadź na wierzchu równomiernie cienką warstwę ryżu pozostawiając ok. 3 cm pustego nori na jego górnym brzegu. Ok 10 cm od dolnej krawędzi nori ułóż na ryżu grubą warstwę serka Łososiowa Zatoka oraz gęsto nachodzące na siebie plasterki awokado.
- Zwijaj sushi powoli, dociskając je równomiernie.
- Gotowe rolki pokrój używając ostrego noża. Po odkrojeniu każdego kawałka wytrzyj nóż i delikatnie zwilż go wodą. Podawaj sushi z klasycznymi dodatkami sosem sojowym, pastą wasabi i różowym marynowanym imbirem.