Gofry w Borowikowym Lesie – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Gofry w Borowikowym Lesie - Bonne Maman

30 min

Łatwy

Dla 4 osób:

  • 1 opakowanie serka Tartare Borowikowy Las,
  • 235 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 25 g masła, roztopionego i wystudzonego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2-3 gruszki,
  • listki świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Sypkie składniki wsyp do miski.
  2. Dodaj jajko i rozmieszaj.
  3. Następnie powoli dolewaj mleko i miksuj ciasto na niedużych obrotach aż do połączenia się składników w gładką masę. Na koniec dodaj masło.
  4. Odstaw ciasto na 20 minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę lub opiekacz z foremkami do gofrów. Nakładaj łyżką ciasto na środek foremki i piecz gofry aż będą złote, ok. 4 minuty.
  5.  Podawaj od razu po ostygnięciu posmarowane serkiem Tartare Borowikowy Las i udekorowane plastrami gruszki oraz listkami tymianku.