30 min
Łatwy
Dla 4 osób:
- 1 opakowanie serka Tartare Borowikowy Las,
- 235 g mąki pszennej,
- 250 ml mleka,
- 1 jajko,
- 25 g masła, roztopionego i wystudzonego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 2-3 gruszki,
- listki świeżego tymianku.
Sposób przygotowania:
- Sypkie składniki wsyp do miski.
- Dodaj jajko i rozmieszaj.
- Następnie powoli dolewaj mleko i miksuj ciasto na niedużych obrotach aż do połączenia się składników w gładką masę. Na koniec dodaj masło.
- Odstaw ciasto na 20 minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę lub opiekacz z foremkami do gofrów. Nakładaj łyżką ciasto na środek foremki i piecz gofry aż będą złote, ok. 4 minuty.
- Podawaj od razu po ostygnięciu posmarowane serkiem Tartare Borowikowy Las i udekorowane plastrami gruszki oraz listkami tymianku.