30 minut
Łatwy
Składniki na pancakes dla 4 osób:
- Serek TARTARE Łososiowa Zatoka - 1 opakowanie,
- mąka pszenna - 250 g,
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
- sól - 1 łyżeczka,
- masło - 50 g,
- jajka - 3 szt.,
- jogurt grecki - 250 g,
- mleko - 100 ml,
- świeży koperek,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy. Odmierzany 250g mąki i przesiewamy do miski. Żółtko oddzielamy od białka i przekładamy do dwóch oddzielnych misek. Biało ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do żółtka dodajemy jogurt i mleko. Całość miksujemy. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Wlewamy roztopione masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
- Na końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto powinno być gładkiego, w miarę gęste, lekko spływać z łyżki. W razie potrzeby dolewamy mleka.
- Placuszki smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej odrobiną oleju. W między czasie możemy przygotować jajka sadzone.
- Każdy placuszek smarujemy serkiem Tartare Łososiowa Zatoka i układamy jeden na drugim. Na wierzchu kładziemy jajko sadzone i dekorujemy koperkiem.