1 h 15 min
Łatwy
Na formę o wymiarach ok 23x12 1:
- 1 opakowanie serka Tartare Orzechowa Aleja,
- 3 duże bardzo dojrzałe banany,
- 60 g orzechów, posiekanych,
- 20 g gorzkiej czekolady, posiekanej,
- 1 jajko,
- 160 g mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 75 g cukru trzcinowego,
- 75 g roztopionego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Foremkę posmaruj masłem. 20 g orzechów rozgnieć w moździerzu i wyłóż nimi posmarowany masłem spód i boki foremki .
- Obrane banany włóż do miski i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem . Dodaj jajko, masło i cukier, następnie wymieszaj. Mąkę połącz z sodą i dodaj do masy bananowej. Wymieszaj dokładnie mikserem na niskich obrotach lub ręcznie, tylko do połączenia składników, następnie wsyp i wmieszaj pozostałe orzechy i czekoladę.
- Przelej ciasto do formy i piecz przez godzinę. Po ostygnięciu wyjmij ciasto z foremki. Kawałki chlebka bananowego podawaj
posmarowane serkiem Tartare Orzechowa Aleja i udekorowane prażonymi orzechami
laskowymi.