40 min
Średni
dla 4 osób:
- 1 opakowanie serka Tartare Borowikowy Las,
- 280 g ryżu carnaroli,
- 1 duża cebula,
- 100 ml białego wytrawnego wina,
- 4 łyżki masła,
- 1 nieduża dynia hokkaido,
- wrzątek lub bulion warzywny,
- sól do smaku,
- kilka młodych listków jarmużu do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C
- Dynię umyj i oczyść z pestek. Odkrój kilka ładnych plastrów do dekoracji dania, a resztę pokrój w grubą kostkę U mieść wszystkie kawałki dyni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop dynię oliwą, posól i piecz do miękkości.
- Wyjmij z piekarnika, ostudź i rozgnieć na gładkie puree.
- W dużym rondlu rozpuść masło i dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj ryż i wymieszaj. Po ok. 2 minutach wlej wino, wymieszaj i dokładnie odparuj.
- Następnie dolewaj do ryżu ok. pół szklanki wrzątku lub bulionu. Kiedy ryż wchłonie płyn dolewaj kolejne porcje. Risotto powinno być ugotowane po ok. 25 minutach ryż powinien być miękki, ale nie może być rozgotowany. Konsystencja risotto powinna być płynna.
- 2 minuty przed końcem gotowania wmieszaj do dania przygotowane puree z upieczonej dyni oraz 2 łyżki serka Tartare Borowikowy Las.
- Zdejmij z ognia, odstaw na 5 minut i podawaj udekorowane plasterkami dyni, listkami jarmużu oraz porcją serka Tartare
Borowikowy Las