Tarta z łososiem i warzywami

60 min
Łatwy

Cebulowe Pole

Co wyjdzie z połączenia wyraźnego smaku szalotki i delikatnego, puszystego serka? Przekonaj się - Tartare Cebulowe Pole to zaproszenie do smakowej uczty.

Składniki:

  • łososia bez skóry - 400 gramów
  • Serek TARTARE Cebulowe Pole - 200 gramów
  • ciasto francuskie - 2 opakowania
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • mała czerwona cebulka - 1 sztuka
  • papryczka chili lub jalapeno - 1 sztuka
  • sól i pieprz
  • jajko
  • mleko - 2 łyżki
  • ziele angielskie do dekoracji - 1 ziarno

Sposób przygotowania

  • 1 Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2 Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby i połóż na blasze na papierze do pieczenia.
  • 3 Ciasto posmaruj serkiem Tartare Cebulowe Pole tak, aby zostawić mniej więcej 1 cm marginesu. Na serku połóż filet z łososia, dopraw go solą oraz pieprzem.
  • 4 Cebulę pokrój drobno, chilli w cienkie półplasterki, a paprykę w niewielką kostkę. Wymieszaj ze sobą warzywa i układaj je na łososiu.
  • 5 Z pozostałej części ciasta francuskiego wykrój cześć na pyszczek (szerokokątny trójkąt), płetwę ogonową oraz płetwy górną i dolną. Pyszczek i płetwę ogonową połóż na rybie i dociśnij na brzegach aby skleiły się z ciastem z dołu, płetwy doklej do ryby w odpowiednich miejscach, a następnie tępą częścią małego noża zrób „nacięcia” w paseczki, aby upodobnić je do płetw.
  • 6 Z pozostałej części ciasta wykrawaj kółeczka za pomocą małego kieliszka. Kółka układaj na rybie na zakładkę, zaczynając od ogona idąc ku głowie. Na koniec dociśnij nieco boki ryby.
  • 7 Jajko wymieszaj z mlekiem i mieszaniną posmaruj rybę, wykorzystując do tego pędzel kuchenny. Rybę wstaw do piekarnika i piecz ją przez 40 minut.

Wypróbuj więcej przepisów

Więcej przepisów