60 minut
Średni
Składniki na jedną tartę:
- Serek TARTARE Cebulowe Pole - 200 g,
- łososia bez skóry - 400 g,
- ciasto francuskie - 2 opakowania,
- papryka czerwona - 1 szt.,
- mała czerwona cebulka - 1 szt.,
- papryczka chili lub jalapeno - 1 szt.,
- sól i pieprz,
- jajko,
- mleko - 2 łyżki,
- ziele angielskie do dekoracji - 1 ziarno.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby i połóż na blasze na papierze do pieczenia.
- Ciasto posmaruj serkiem Tartare Cebulowe Pole tak, aby zostawić mniej więcej 1 cm marginesu. Na serku połóż filet z łososia, dopraw go solą oraz pieprzem.
- Cebulę pokrój drobno, chilli w cienkie półplasterki, a paprykę w niewielką kostkę. Wymieszaj ze sobą warzywa i układaj je na łososiu.
- Z pozostałej części ciasta francuskiego wykrój cześć na pyszczek (szerokokątny trójkąt), płetwę ogonową oraz płetwy górną i dolną. Pyszczek i płetwę ogonową połóż na rybie i dociśnij na brzegach aby skleiły się z ciastem z dołu, płetwy doklej do ryby w odpowiednich miejscach, a następnie tępą częścią małego noża zrób „nacięcia” w paseczki, aby upodobnić je do płetw.
- Z pozostałej części ciasta wykrawaj kółeczka za pomocą małego kieliszka. Kółka układaj na rybie na zakładkę, zaczynając od ogona idąc ku głowie. Na koniec dociśnij nieco boki ryby.
- Jajko wymieszaj z mlekiem i mieszaniną posmaruj rybę, wykorzystując do tego pędzel kuchenny. Rybę wstaw do piekarnika i piecz ją przez 40 minut.