Tarta z łososiem i warzywami – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Tarta z łososiem i warzywami - Bonne Maman

60 minut

Średni

Składniki na jedną tartę:

  • Serek TARTARE Cebulowe Pole - 200 g,
  • łososia bez skóry - 400 g,
  • ciasto francuskie - 2 opakowania,
  • papryka czerwona - 1 szt.,
  • mała czerwona cebulka - 1 szt.,
  • papryczka chili lub jalapeno - 1 szt.,
  • sól i pieprz,
  • jajko,
  • mleko - 2 łyżki,
  • ziele angielskie do dekoracji - 1 ziarno.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 st C. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Z ciasta francuskiego wykrój cały kształt ryby i połóż na blasze na papierze do pieczenia.
  3. Ciasto posmaruj serkiem Tartare Cebulowe Pole tak, aby zostawić mniej więcej 1 cm marginesu. Na serku połóż filet z łososia, dopraw go solą oraz pieprzem.
  4. Cebulę pokrój drobno, chilli w cienkie półplasterki, a paprykę w niewielką kostkę. Wymieszaj ze sobą warzywa i układaj je na łososiu.
  5. Z pozostałej części ciasta francuskiego wykrój cześć na pyszczek (szerokokątny trójkąt), płetwę ogonową oraz płetwy górną i dolną. Pyszczek i płetwę ogonową połóż na rybie i dociśnij na brzegach aby skleiły się z ciastem z dołu, płetwy doklej do ryby w odpowiednich miejscach, a następnie tępą częścią małego noża zrób „nacięcia” w paseczki, aby upodobnić je do płetw.
  6. Z pozostałej części ciasta wykrawaj kółeczka za pomocą małego kieliszka. Kółka układaj na rybie na zakładkę, zaczynając od ogona idąc ku głowie. Na koniec dociśnij nieco boki ryby.
  7. Jajko wymieszaj z mlekiem i mieszaniną posmaruj rybę, wykorzystując do tego pędzel kuchenny. Rybę wstaw do piekarnika i piecz ją przez 40 minut.