1 godzina 15 minut
Łatwy
Dla 2 osób :
- 150 g mąki,
- 100 g masła,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 5 g soli,
- 20 g wody,
- 140 g serka Borowikowy Las,
- 200 g kurek,
- 70 g cebuli,
- 10 g masła,
- 1 ząbek czosnku,
- Sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Składniki na ciasto zagnieć ze sobą na gładkie i jednolite ciasto, przełóż je do woreczka, spłaszcz i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Kurki oczyść. Na maśle podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula mocno się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Dopraw do smaku i podsmaż jeszcze kilka minut, aż kurki stracą surowość, a cała woda odparuje.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, powinno mieć ok. 5 mm grubości. Na środku ciasta rozsmaruj serek Borowikowy Las, a na wierzch wyłóż kurki. Brzegi ciasta zawiń do środka, tworząc w ten sposób rustykalną tartę.
- Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200°C przez 30 minut.