Galette z serkiem Borowikowy Las i kurkami – Tartare – Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Galette z serkiem Borowikowy Las i kurkami - Bonne Maman

1 godzina 15 minut

Łatwy

Dla 2 osób :

  • 150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 5 g soli,
  • 20 g wody,
  • 140 g serka Borowikowy Las,
  • 200 g kurek,
  • 70 g cebuli,
  • 10 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na ciasto zagnieć ze sobą na gładkie i jednolite ciasto, przełóż je do woreczka, spłaszcz i schłodź w lodówce przez ok. 30 minut.
  2. W tym czasie przygotuj farsz. Kurki oczyść. Na maśle podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, gdy cebula mocno się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki. Dopraw do smaku i podsmaż jeszcze kilka minut, aż kurki stracą surowość, a cała woda odparuje.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, powinno mieć ok. 5 mm grubości. Na środku ciasta rozsmaruj serek Borowikowy Las, a na wierzch wyłóż kurki. Brzegi ciasta zawiń do środka, tworząc w ten sposób rustykalną tartę.
  4. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 200°C przez 30 minut.