Zupa marchewkowa z Orzechową Aleją - Tartare - Smakuj każdym zmysłem
Przepis - Zupa marchewkowa z Orzechową Aleją - Bonne Maman

30 minut

Średni

Składniki na jedną porcję:

  • serek Tartare Orzechowa Aleja - 1 opakowanie,
  • obrana marchewka - ok. 450 g,
  • ugotowany biały, krótkoziarnisty ryż - 5 łyżek,
  • gorący bulion warzywny lub drobiowy - 1,5 l,
  • nieduża cebula,
  • masło -2 łyżki,
  • oliwa - 1 łyżka,
  • sól i biały pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki pokrój w cienkie plasterki, cebulę w drobną kostkę.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj warzywa i smaż na niewielkim ogniu, do zeszklenia cebuli. Wlej dwie szklanki gorącego bulionu, przykryj i delikatnie duś, do miękkości marchewki. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj ryż.
  3. Gotuj razem kilka minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem, dolewający tyle bulionu, by uzyskać ulubioną konsystencję.
  4. Serwuj zupę gorącą, udekorowaną porcją serka Tartare Orzechowa Aleja oraz koperkiem.