30 minut
Łatwy
Dla 2 osób:
- 1 opakowanie serka Łososiowa Zatoka Tartare,
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 mała cukinia,
- 200 g świeżych liści szpinaku,
- Garść listków bazylii,
- 3 ząbki czosnku,
- ¼ szklanki oliwy,
- 70 g orzechów nerkowca,
- Sól, pieprz, sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Cukinię pokrój w cienkie, podłużne plasterki, dopraw solą i pieprzem.
- Połowę liści szpinaku, bazylię, czosnek, orzechy, oliwę zmiksuj za pomocą blendera. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Rozgrzej patelnię, wysyp na nią pozostałą połowę szpinaku, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Blanszuj 2-3 minuty.
- Ciasto francuskie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi zwiń według uznania. Spód posmaruj obficie serkiem Łososiowa Zatoka. Ułóż szpinak i cukinię. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, piecz około 15 –20 minut, na złoty kolor.
- Wyjmij tartę, łyżką nałóż na wierzch serek Tartare Łososiowa Zatoka i polej tartę zielonym pesto. Świetnie smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także na zimno.